Bireysel Psikolojik Danışmanlık
Hayat, nadiren zorluklardan yoksundur. Bununla birlikte kimi zaman bazı şeyler o kadar zorlayıcı olabilir ki devam etmek imkânsız gibi görünebilir. Özellikle zihin sağlığı ile ilgili sorunlar, üstelik kronik ise (ısrarcı veya sık sık tekrarlayan), oldukça zayıflatıcı olabilir. Vücudumuz, tıpkı fiziksel bir hastalığa olduğu gibi, depresyon veya anksiyeteye de fiziksel olarak yanıt verebilir.
Sevilen birinin kaybı ya da yoğun kaygı duyguları gibi hayatın önünüze çıkardığı her sorun için yardımın mevcut olduğunu bilmeniz önemlidir. Bu bağlamda bireysel terapi, terapist ve danışanın birbirlerine odaklanmasına, bir ilişki kurmasına ve danışanın sorununu çözmek için birlikte çalışmasına izin verir.
Bireysel terapi zihinsel, duygusal, fiziksel ve davranışsal sorunların tedavisine/iyileşmesine yardımcı olabilir. Terapistiniz, zihninizi açık tutmanıza ve karşılaştığınız stres, endişe, fobiler ve diğer sorunları yönetmenize yardımcı olarak, yaşamdan en iyi şekilde yararlanmanıza ve sizi zihin sağlığı sorunlarından uzak tutmaya yardımcı olabilir.
Bireysel terapinin avantajlarından bazıları şunlardır:
Bireysel danışmanlık, bir bireyin öz farkındalığını artırmak, kendini keşfetmeyi teşvik etmek, sınırları belirlemek, iletişim becerilerini geliştirmek ve sağlıklı başa çıkma becerilerini geliştirmek gibi çeşitli nedenlerle
Birçok terapist, danışanlarını konuşmanın çoğunu yapmaya teşvik eder. İlk başta, geçmiş deneyimlerden veya güncel endişelerden bahsetmek zor olabilir. Seanslar yoğun duyguları harekete geçirebilir. Tedavi sırasında üzülmek, kızmak veya üzülmek mümkündür. Bununla birlikte terapistler, kişilerin özgüven kazanmalarına ve seanslar ilerledikçe daha rahat olmalarına yardımcı olabilir.
Terapistler, danışanlarına terapide konuşulan konuları geliştirmelerine yardımcı olmak için "ev ödevi" verebilirler. Terapide aktif olma ve iyileşme kararlılığı, terapötik hedeflere ulaşmak ve pozitif bir terapötik ilişki geliştirmek için gereklidir. Zaman geçtikçe, terapideki insanlar daha olumlu bir ruh hali ve daha sağlıklı düşünme kalıpları geliştirebilir.
Bazı günler terapiye gitmek zor gelebilir. Ancak, her oturuma katılmak ve verilen herhangi bir ödevi tamamlamak önemlidir. Sabırlı olmak ve tedavi planına bağlı kalmak tedavide uzun vadeli başarıyı kolaylaştırabilir.
Bireysel terapide hangi alanlarda çalışılır?
Bireysel terapide destek alınabilecek konulardan bazıları şunlardır:
Depresyon
Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu
Stres / Stres Yönetimi
Panik Atak
Kayıp ve Yas Süreci
Travma
Alkol ve Madde Bağımlılığı
Öfke Kontrolü
Duygudurum Bozuklukları
Uyku-Uyanıklık Düzeni Bozuklukları
Özgüven Sorunu
Kişilik Bozuklukları
Beslenme ve Yeme Bozuklukları
Sosyal Fobi
Agorafobi
Özgül Fobi